Tow-videocamera “Bruce”

Het is meestal niet eenvoudig om een goed beeld te krijgen van hoe het er onderwater uitziet en wat er leeft, en er zelf gaan kijken is vaak niet mogelijk. Gelukkig zijn er steeds meer technieken beschikbaar die ons daarbij kunnen helpen.

De Rijksuniversiteit Groningen heeft The Fieldwork Company benaderd met de vraag of wij voor het meerjarig onderzoeksproject DISCLOSE op de Noordzee een zogenaamde “towcam” konden ontwikkelen en bouwen. Een frame met camera ‘s dat ontworpen is om vlak boven de bodem te worden gesleept met als doel om de zeebodem in beeld te brengen. Een betaalbare alternatief voor een dure onderwater-robot of ROV (Remote Operated Vessel).

Deze towcam “Bruce”, genoemd naar de haai in Finding Nemo, bestaat uit een rvs-frame met daarop een hoge resolutie camera en een videocamera. De videocamera is door een circa 100 meter lange kabel verbonden met het schip. Hierdoor kunnen we direct de beelden van de bodem zien en kunnen we de videocamera ook besturen en in verschillende richtingen laten kijken. De tweede camera is een hoge resolutie foto-camera die non-stop opnames maakt van de zeebodem onder de towcam. Bruce kan ingezet worden tot op een waterdiepte van circa 60 meter.

Bruce heeft inmiddels zijn diensten bewezen binnen het DISCLOSE-project om verschillende habitats op de Noordzee te beschrijven en is daarnaast ook ingezet in andere offshore meetcampagnes. Zo is Bruce gebruikt om een pas ontdekte oesterbank bij de Brouwersdam in kaart te brengen. De towcam heeft bij de projecten een aantal verrassende beelden opgeleverd. 

RUG Logo

Opdrachtgever

Rijksuniversiteit Groningen

Contactpersoon
Locatie

Noordzee

Project status

Afgerond

Betrokken partij(-en)

FelPro - Feldbrugge