3D printen

Wij zetten 3D printers in om prototypes te printen die bij kunnen dragen aan ecosysteemherstel. Dit houdt in dat de modellen bij voorkeur biologisch afbreekbaar zijn en geen sporen achterlaten in de natuur. We testen dit zowel in het lab als in het veld.

3D printing

Bij 3D printing wordt een digital design omgezet on een tastbaar product. Een 3D object wordt hierbij laagje voor laagje door een sproeikop uitgeprint op een printplatform. Het is daarmee een snelle en eenvoudige manier om prototypes te vervaardigen voor praktische toepassing. Het is mogelijk met veel verschillende materialen met ieder hun eigen eigenschappen maar veelal worden thermoplastics gebruikt. Bijkomstig voordeel bij 3D-printingtechnologie is dat dit gaat met een zo klein mogelijke hoeveelheid materiaal en daardoor materiaalverlies zoveel mogelijk wordt tegengegaan.

Onze 3D printwerkplaats

In 2019 hebben we de eerste Fused Deposition Modeling (FDM) printers aangeschaft. De grootste printer heeft een gekoppelde robotarm (KUKA KR200L140) waaraan een CAED Robot extruder is gekoppeld. Dit zorgt ervoor dat we een maximum printbaar oppervlak bereiken van 2.5 x 2.5 x 3 m. We kunnen hierop modellen printen die een maximale afmeting hebben van 250 x 250 x 300 cm. Daarnaast beschikken we over kleinere modellen die daarmee ook een kleiner printbaar oppervlak hebben en ook fijnere lijnen kunnen printen. Inmiddels beschikken we over zeven verschillende 3D printers en een volwaardige printwerkplaats.

Wil je meer weten over onze 3D Printing projecten bekijk dan de projecten of ons nieuws.