Wadspinnen voor Waddenmozaïek

Voor ecologisch onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en het NIOZ naar de mogelijkheden van het herstel van ondergedoken zeegras ontwierp, bouwde en plaatste de Fieldwork Company meetframes in de westelijke Waddenzee. De meetframes kregen vanwege hun uiterlijk de benaming “wadspin”. 

Meten omgevingsfactoren zeegrasherstel

De meetframes zijn voorzien van sensoren die omgevingsfactoren meten die belangrijk zijn voor zeegras, zoals stroming, golfslag en de helderheid van het water. Op basis van deze metingen zal er een kansenkaart gemaakt worden waarop te zien is in welke gebieden de kans op succesvol herstel van ondergedoken zeegras het grootst is.

Ontwerp met nautische uitdagingen 

Omdat de Waddenzee een hoog dynamisch systeem is en vanwege de aanwezige visserij en scheepsverkeer moesten de frames stevig gebouwd zijn. Door het gekozen ontwerp worden de frames niet verplaatst tijdens ruige omstandigheden en de sensoren niet beschadigd. 

Gekozen werd voor een bolvormig frame van gegalvaniseerd staal, die door middel van taps toelopende pennen met alleen een hamer gemonteerd en gedemonteerd kon worden. Voor de zichtbaarheid voor overige scheepsvaart werden de frames voorzien van felle boeien, die door middel van een verankering niet in de buurt van de sensoren kunnen komen, zodat de metingen niet beïnvloed worden. Verder moesten de sensoren vrij toegankelijk zijn voor de marine ecologen om regelmatig de data uit te kunnen lezen. Door de beperkte ruimte aan boord moesten de frames compact vervoerbaar zijn.

Toepassing met resultaat

We ondersteunden met het onderhouden van de meetframes en uitlezen van de sensoren. Daarvoor worden de frames met een kraan of A-frame aan bord opgepikt en vervolgens weer in het water gezet. De meetframes werden het afgelopen jaar gebruikt om met succes data te verzamelen, en op basis van de verzamelde data zijn er op twee locaties in de westelijke Waddenzee proeven gedaan met ondergedoken zeegras. Zie daarvoor het nieuwsbericht van Omrop Fryslan of klik naar het project Waddenmozaiek.

RUG Logo

Opdrachtgever

Rijksuniversiteit Groningen

Contactpersoon
Locatie

Waddenzee

Project status

Afgerond

Betrokken partij(-en)

NIOZ