GROTE STERNS MONITOREN OP GRIEND

Afgelopen twee maanden heeft op het eiland Griend een van onze op maat gemaakte cameraoplossingen gedraaid om de sternkolonie op het eiland te monitoren. Het systeem bestond uit een hoge resolutie camera, een server met 16 terabyte aan opslag die de videobeelden uit de camera opsloeg, en aangezien er geen internet op Griend aanwezig is: een 4G zendstation die de beelden livestreamde naar een webportal.

Het doel van de monitoring was om onderzoekers inzicht te geven in broedgedrag, het broedsucces, en de hoeveelheid voer die de jongen kregen. Door hiervoor een camera in plaats van te gebruiken is de verstoring binnen de kolonie minimaal, en kunnen beelden meerdere malen bekeken en geanalyseerd worden.

Op de beelden kunnen later door onderzoekers analyses gedaan worden, waardoor tevens gekeken kan worden naar wat voor soort vissen aangevoerd worden, hoe groot de vissen waren, en hoeveel vis bij de jongen aankomt (en hoeveel vis gestolen word door kokmeeuwen). Door deze observaties krijgen onderzoekers beter inzicht in welke factoren het broedsucces van grote sterns bepalen op Griend

Zie voor meer informatie het artikel hier, of lees de Griend blog van Laura Govers

Deel dit bericht