3 miljoen euro voor bescherming wadvogels

12 juli 2023

Vandaag maakte het Waddenfonds bekend 3 miljoen euro te investeren in de tweede fase van het programma Wij&Wadvogels. In de eerste fase zijn de omstandigheden voor broedende, rustende en foeragerende vogels in het Waddengebied al verbeterd. Vogelbescherming is zeer verheugd dat we dat werk komende vier jaar kunnen voortzetten. “Met deze nieuwe financiële impuls kunnen…

Wuivende zeegrasvelden keren terug in de Waddenzee

21 juni 2023

Van overvloed tot zeldzaamheid: dat is het treurige verhaal van zeegras in de Nederlandse wateren. Het plantje dat ooit floreerde, verdween bijna helemaal uit ons ecosysteem. Al jarenlang wordt geprobeerd de zeegraspopulatie in de Nederlandse wateren te herstellen. Nu is er goed nieuws. In dit Buitencollege geeft Jannes Heusinkveld van The Fieldwork Company een inkijkje…

Nieuw zeegras Grevelingenmeer

1 mei 2023

Na de inzaaiacties in de Waddenzee eerder dit jaar, zijn we in mei 2023 gestart met het aanplanten van zeegras op twee locaties in het Grevelingenmeer, namelijk de Veermansplaat en Stampersplaat.Zeegrasvelden zijn van groot belang voor de biodiversiteit. Ze dienen als kraamkamers voor vissen en bieden een perfecte woon- en schuilplaats voor kleine dieren als…

Zeegras zaaiseizoen Waddenzee gestart

21 maart 2023

De afgelopen weken is het zeegras zaaiseizoen begonnen. Dit jaar zaaien we twee soorten, droogvallend groot zeegras en klein zeegras. Ook zaaien we dit jaar niet alleen bij Griend. Ten zuiden van de eilanden Schiermonnikoog, Ameland en Terschelling en ten oosten van het eiland Texel zijn nieuwe locaties geselecteerd en ingezaaid. Dit jaar zaaiden we…

Samenwerking zeegrasherstel Baai van Arcachon (FR)

14 maart 2023

Niet alleen in Nederland wordt gewerkt aan zeegrasherstel. Internationaal wordt veel samengewerkt en kennis uitgewisseld in het internationale zeegrasherstelnetwerk. Zo adviseert en assisteert The Fieldwork Company sinds enkele jaren bij het zeegrasherstel in de Baai van Arcachon (FR). In de Baai van Arcachon komen, net als in Nederland, twee verschillende soorten zeegras voor. Dit zijn…

Resultaten zeegrasherstel Waddenzee 2022

31 januari 2023

Op de wadplaat Grienderwaard, ten noordoosten van Griend, ligt het grootste zeegrasveld van Nederland. In 2022 groeide er ruim 650 ha groot zeegras met meer dan een miljoen planten; het resultaat van een langjarig onderzoeksproject. Het project laat zien dat grootschalig herstel van droogvallend groot zeegras mogelijk is in de Nederlandse Waddenzee. Is het ook mogelijk om gevestigde zeegras…

Open air zeegraskwekerij binnenkort open voor bezoek

23 mei 2022

Breng je binnenkort een bezoek aan Lauwersoog, of heb je wat tijd te spenderen terwijl je wacht op de veerboot naar Schiermonnikoog? Dan kan je binnenkort in de haven van Lauwersoog een kijkje nemen bij de eerste publiekstoegankelijke zeegraskwekerij! Kweken voor zeegrasherstel Het zeegrasherstel in de Waddenzee vindt plaats met donorzaden uit Duitsland en Denemarken.…

Next Generation Aquafarming

4 april 2022

Zeegrasvelden zijn een onmisbaar onderdeel voor gezonde kustzeeën! In de jaren ’30 was het Nederlandse areaal zeegras in de Waddenzee en de Zuidelijke Delta bijna helemaal uitgestorven. En op wereldwijde schaal neemt het areaal jaarlijks zelfs met 7 procent af! The Fieldwork Company zet zich geruime jaren in om zeegras te herstellen en werkt hierin…

Zeegras zaaien in de versnelling

28 februari 2022

In onze zeegrasherstelprojecten werken we al jaren met een op zaad gebaseerde herstelmethode. Met een kitspuit wordt zeegraszaad ieder voorjaar bij laagtij ingespoten in het wad waarna de zaden mogen uitgroeien tot volwaardige plant. In een kitspuit past maar een kleine hoeveelheid gietklei gemixt met zeegraszaden die keer op keer moeten worden bijgevuld op locatie.…

Veldwerkplaats Drones voor natuurbeheer

22 november 2021

De mogelijkheden om met drones te werken in het natuurbeheer zijn enorm toegenomen. Voor het inventariseren van allerlei in de natuur voortkomende soortgroepen worden de technieken steeds uitgebreider en de nauwkeurigheid steeds beter. Ook is het tellen met drones vaak een kostendrukkende manier, met weinig menskracht kan in korte periode een groot oppervlak aan vaak…