Duingras experimenten Schiermonnikoog
Duingrassen spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van zandige kusten. Doordat deze planten zand invangen zijn ze een belangrijke factor voor duinvorming. Langs de noordwestkust van Europa zijn biestarwegras (Elytrigia juncea) en helmgras (Ammophila arenaria) de twee belangrijkste duinen-bouwende soorten. Over het algemeen wordt aangenomen dat de pionierplant biestarwegras helpt bij de vestiging van helmgras.
Om uit te zoeken of er sprake is van deze helpende rol is er door Carlijn Lammers van het NIOZ een veldexperiment opgetuigd op de balg bij Schiermonnikoog. Hierbij werden 1000 helmgrasplanten aangeplant in en rondom de jonge duinen aan de oostzijde van het eiland. De oostelijke duinen van Schiermonnikoog zijn alleen te bereiken over het strand. Voor het vervoeren van plantmateriaal over het strand hebben we daarom onze Toyota Landcruiser ingezet aangevuld met speciaal ontwikkelde “wadkarren” met ballonbanden om het materiaal van het strand naar de aanplantlocatie in de duinen te krijgen.
Om inzicht te krijgen in de veranderingen in het gebied werd direct na het aanplanten van de helmgrasplanten een mappingvlucht met onze drone uitgevoerd om de uitgangssituatie in kaart te brengen. De drone was hierbij uitgerust met een RTK d-GPS, die de veranderingen in de dynamische duinen op centimeterniveau kan volgen. In het najaar van 2021 is opnieuw een vlucht uitgevoerd om in kaart te brengen of en hoe er verandering heeft plaatsgevonden.
Meer informatie kan gevonden worden op de site van het NIOZ: https://www.nioz.nl/en/about/organisation/staff/carlijn-lammers. De resultaten van het experiment worden medio 2022 verwacht.