Miljoenen zeegraszaden in winterslaap

Korte dagen en koude condities, het is de tijd waarin we allemaal wel een winterslaap willen doen. Voor zeegraszaad is het zelfs een cruciale overlevingstactiek. Te vroeg kiemen zorgt dat de kiem kan doodvriezen of enkele stormen moet doormaken. Dit kost de kiem vaak te veel energie om uiteindelijk succesvol te kunnen uitgroeien tot volwaardige plant. Een plant die op zijn eigen beurt na bevruchting weer zaden kan maken, die afgerijpt van de plant vallen, waarna de eenjarige plant afsterft. Het succes van de populatie is dus afhankelijk van ieder individueel zaadje!

Na jaren onderzoek naar de beste herstelmethode voor droogvallend groot zeegras is enkele jaren de DIS-methode ontwikkeld door The Fieldwork Company. Bij deze methode wordt zeegraszaad met waddensediment met een kitspuit ingespoten in de wad bodem. Maar dat stelde team zeegras voor andere uitdagingen. Waar haal je geschikte zaden vandaan? Hoe krijg je de zaden van de plant? En hoe zorg je ervoor dat de zaden in “winterslaap” gaan?

Jaarlijks halen we met een groep vrijwilligers donormateriaal van groot, en sinds enkele jaren een kleine hoeveelheid klein zeegras, van een donorpopulatie in Duitsland of Denemarken. Dit wordt op onze bedrijf locatie verwerkt en opgeslagen. Zeegraszaad mag niet uitdrogen dus ze worden in stromend zoutwater opgeslagen in een geconditioneerde omgeving. En dat zijn er dit seizoen veel!

Een recordhoeveelheid van meer dan 1,1 miljoen groot zeegras zaden zijn verzameld na een succesvol groeiseizoen. En op dit moment liggen de zaden te wachten tot wij ze uit hun winterslaap halen om gezaaid te worden.

Deel dit bericht